24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się
wiadomości
kuchnia
ogłoszenia
podróże
teksty
Dieta na raka piersi

Zdaniem onkologów, przyczyną około jednej trzeciej przypadków choroby nowotworowej - są błędy w odżywianiu. Dlatego zmień nieco swoją dietę, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. Nie obawiaj się – nie będziesz musiała żywić się wyłącznie sałatą!

Wprowadzaj zmiany stopniowo, a nawet nie zauważysz, jak zaczniesz jeść zdrowo. Oczywiście, jeżeli już zachorujesz, nic nie zastąpi leczenia. Ale właściwa dieta pomoże Ci pokonać chorobę. 

 

Unikaj tłuszczu i smażeniny

Jednym z głównych sprawców rozwoju raka piersi są nadmiar tłuszczów w diecie i otyłość. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej w organizmie sprzyja wzrostowi poziomu estrogenów, a to może zwiększyć ryzyko zachorowania. Również wędliny i smażone mięso szkodzą piersiom. Te pierwsze - zawierają azotany (są one składnikami saletry, używanej do peklowania wędlin), które w organizmie mogą się przekształcać w substancje rakotwórcze – nitrozaminy. Z kolei wysoka temperatura podczas pieczenia, smażenia czy grillowania sprzyja tworzeniu się innych kancerogenów, m.in. benzopirenu. Staraj się więc ograniczyć spożycie wędlin, a przygotowując mięso, zanurzaj je w marynacie (tworzy ona na powierzchni warstwę ochronną).
Trzecim „podejrzanym” jest alkohol. Przyspiesza rozwój komórek nowotworowych, a więc sprzyja rozrostowi guza. Dlatego ogranicz picie alkoholu do 4 kieliszków niskoprocentowych trunków (piwa, wina) tygodniowo.


Obrońcy kobiet

Coraz więcej badań wykazuje, że odpowiednia dieta może działać ochronnie na organizm. Włącz do menu jak najwięcej produktów bogatych w antyoksydanty (przeciwutleniacze). Zwalczają one niebezpieczne wolne rodniki, uszkadzające komórki. Do najsilniejszych przeciwutleniaczy należą flawonoidy, witaminy C, E i A (lub beta-karoten) oraz selen. Najwięcej tych związków jest w warzywach i owocach. To samo dotyczy błonnika, który wiąże w jelitach substancje rakotwórcze obecne w pożywieniu. Dzięki temu organizm wydala je, zanim przedostaną się do krwi. Błonnik prawdopodobnie obniża też poziom estrogenów. Zalecana dzienna dawka to 18–40 g błonnika (równowartość 2–3 łyżek otrąb).
Kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem jest łosoś, makrela, śledź, tuńczyk i sardynka, również pomagają zapobiegać rakowi piersi. Dlatego częściej staraj się jeść ryby niż mięso (z niego możesz nawet całkiem zrezygnować).
Kwasy omega-3 zawierają również niektóre oleje roślinne (np. rzepakowy, lniany) oraz siemię lniane. To ostatnie ma także lignany, które w organizmie przekształcają się w substancje o działaniu przeciwestrogenowym
.

Oto Twój plan

Chcesz się ochronić przed rakiem piersi? Nikt nie może dać Ci na to pełnej gwarancji, ale Twoje szanse znacznie wzrosną, jeżeli do codziennego menu włączysz te składniki:
* 3–6 porcji produktów pełnoziarnistych: chleb i makaron razowy, bułki pełnoziarniste, grube kasze (np. pęczak, gryczana), brązowy i dziki ryż, płatki owsiane;
* 1 porcję warzyw strączkowych: również bogate źródło błonnika. Staraj się je dodawać do sałatek, zup, past do smarowania pieczywa (przykładem może być hummus, czyli pasta z ciecierzycy – dostępna w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością);

* 1–2 porcje chudego nabiału: mleko, jogurt, kefir, maślanka, biały ser;

* 1 porcję produktów sojowych: ziarno soi, mleko sojowe, tofu;

* 1–2 łyżki siemienia lnianego;

* 4–6 filiżanek zielonej herbaty;

* 9 porcji warzyw i owoców;

Codziennie zjedz przynajmniej jeden produkt z wymienionych niżej grup!

warzywa krzyżowe i ciemnozielone: brokuły, kalafior, kapustę, brukselkę, kalarepę, szpinak, szczaw, sałatę;
rośliny bogate w likopen: pomidory, czerwone grejpfruty, arbuz;
produkty o dużej zawartości beta-karotenu: marchew, czerwoną paprykę, dynię, mango, melon, morele, brzoskwinie;
owoce cytrusowe: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny;
owoce jagodowe: maliny, jagody, truskawki, borówki, żurawiny;
Poza tym kilka razy w tygodniu staraj się zjeść po garści orzechów i 2–3 razy w tygodniu tłuste ryby. Oba produkty mają kwasy tłuszczowe zmniejszające ryzyko raka.


Dieta to nie wszystko

Regularne uprawianie sportu, np. codzienny 30-minutowy spacer, znacznie zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Może zwiększyć liczbę „antynowotworowych” komórek odpornościowych nawet 3 razy. Sprzyja także zachowaniu prawidłowej wagi ciała.
Nie trzeba Ci chyba przypominać, że dym papierosowy jest rakotwórczy. Szkodzi nie tylko płucom – substancje w nim zawarte wraz z krwią docierają także do innych narządów. Jeśli jeszcze palisz, postaraj się jak najszybciej zerwać z nałogiem
.

Koktajl fitochemiczny

To prawdziwa „bomba antyutleniaczowa”. Opracowała go amerykańska dietetyczka, Diana Dayner, u której kilka lat temu wykryto raka piersi. Postanowiła wtedy, że będzie wspomagać swą walkę z nowotworem za pomocą opracowanej przez siebie diety. Diana Dayner twierdzi, że m.in. picie specjalnego koktajlu pomogło uchronić ją przed przerzutami. Oto przepis na jej warzywno-owocowy napój:

Zmiksuj bardzo dokładnie (1–3 minuty) następujące składniki:
70 g miękkiego tofu
6 małych marchewek
3/4 szklanki świeżych lub mrożonych owoców
łyżkę otrąb pszennych
łyżkę zarodków pszennych
łyżkę siemienia lnianego
3/4 szklanki mleka sojowego wzbogaconego w wapń
3/4 szklanki soku pomarańczowego wzbogaconego w wapń

Porcja koktajlu fitochemicznego równa się: jednej porcji warzyw, soi, siemienia lub produktów pełnoziarnistych i 2 porcjom owoców. Zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na błonnik. Szklanka koktajlu ma 313 kcal. Z podanej ilości składników uzyskasz 3 filiżanki napoju.

Katarzyna Gwiazda
Konsultacja: dr med. Dorota Szostak-Węgierek, adiunkt w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie


Serwis internetowy www.dlazdrowia.pl





Copyright © 2006-2011 ANFA.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. | O nas - Reklama - Polityka COOKIES